CCR isi recunoaste infrangerea. In premiera, Curtea isi modifica o hotarare ca sa scape de condamnare

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Joi, 12 Iulie 2018, ora 10:36

   

CCR isi recunoaste infrangerea. In premiera, Curtea isi modifica o hotarare ca sa scape de condamnare
La peste un an de la emiterea scandaloasa a Hotararii 1/2017 si cenzurarea abuziva a doua opinii ale judecatoarei Livia Stanciu, dupa ce a pierdut in instanta un proces si dupa ce a aflat de la presedintele Comisiei de la Venetia ca este prima care trebuie trebuie sa respecte Constitutia, CCR a retras, in secret, dreptul presedintelui Curtii sa refuze dupa bunul plac publicarea opiniilor separate si concurente pe site-ul institutiei si in Monitorul Oficial.

Pe 22 iunie 2017, majoritatea din CCR, enervata de sustinerile judecatoarei Stanciu, emitea Hotararea 1, calificata drept jurisdictionala, deci cu valoare de lege, si menita sa blocheze publicarea in Monitorul Oficial a opiniilor concurente ale dnei Stanciu la Deciziile 304/2017, referitoare la dreptul unui condamnat penal de a fi ministru, si 392/2017, care impunea un prag al prejudiciului in cadrul infractiunii de abuz in serviciu.

Livia Stanciu arata atunci ca CCR "se substituie Parlamentului, si, bazandu-se pe considerente de principiu ale unei decizii de admitere careia ii atribuie un alt sens, reconfigureaza reglementarea 39 a infractiunii de abuz in serviciu.

Decizia de inadmisibilitate pronuntata de Curte trebuia sa cuprinda doar considerentele care explica solutia de inadmisibilitate, respectiv lipsa de competenta a Curtii Constitutionale, care nu se poate substitui legiuitorului primar sau delegat. Considerentele suplimentare pe care le-am evidentiat determina o interferenta nepermisa (chiar de catre Curte prin solutia pronuntata) in competentele altor autoritati publice, intrucat stabilesc o conduita a autoritatilor care s-ar fi sustinut printr-un alt dispozitiv decat cel pronuntat. (...)

Instantele constitutionale, indiferent de rolul pe care il au sau si-l asuma la un moment dat, mai mult sau mai putin activ, nu pot deveni legiuitori. Curtile Constitutionale nu fac politica legislativa, nu creeaza legi, ele doar asigura suprematia Constitutiei in limitele competentei date de legiuitorul constituant".


Avocata Elenina Nicut a dat in judecata CCR cerand anularea Hotararii 1, proces in care CCR a contestat dreptul CAB si al oricarei instante de a o judeca. Mai mult, CCR a ridicat o exceptie de neconstitutionalitate a Legii contenciosului administrativ, cerand practic sa se autojudece.

Judecatoarea Ariana Bratu i-a dat dreptate Eleninei Nicut, a calificat Hotararea 1/2018 drept act administrativ, nu jurisdictional, si a decis anularea ei deopotriva cu obligarea CCR de a publica in MOf cele doua opinii ale judecatoarei Stanciu.

Desi Hotararea nedefinitiva a CAB a fost pronuntata pe 20 iunie, pana in 9 iulie, CCR nu a avut nicio reactie, parand sa astepte rezultatul judecatii in apel.

Saptamana trecuta, pe 3 iulie, intr-un raspuns adresat presedintelui CCR Valer Dorneanu, presedintele Comisiei de la Venetia atragea atentia asupra faptului ca "aceasta pozitie importanta a Curtilor Constitutionale vine, de asemenea, cu o inalta responsabilitate a Curtilor de a adopta decizii care sa fie in conformitate cu Constitutia si cu principiile sale".

Pe 9 iulie, era strecurata in Monitorul Oficial Hotararea 1/2018 de modificare a Hotararii 1/2017, partial in conformitate cu decizia CAB. Mai precis, presedintele CCR mai pastreaza doar dreptul de a recomanda modificarea opiniilor separate si concurente, insa daca judecatorul nu consimte la modificare, opiniile trebuie publicate ca atare si nu mai exista dreptul blocarii lor.

CCR pretinde insa in continuare ca acest tip de hotarare este una jurisdictionala, ceea ce contravine Hotararii CAB.

Hotararea 1/2018 nu a fost anuntata printr-un comunicat pe site-ul institutiei si, intamplator sau nu, publicarea in MOf a venit in ziua revocarii procurorului sef DNA, trecand astfel neobservata.

Am intrebat-o pe Elenia Nicut cum interpreteaza Hotararea 1/2018 a CCR. Considera ca a invins?

"Am luat act de publicarea intr-o deplina discretie a Hotararii Plenului CCR nr. 1/2018 care modifica Hotararea Plenului CCR nr. 1/2017. In ciuda unei aparente conformari la Sentinta pronuntata in data de 20.06.2018 de Curtea de Apel Bucuresti, prin care Hotararea nr. 1/2017 a fost anulata in parte, respectiv in ceea ce priveste articolele care instituiau o veritabila cenzura a opiniilor separate si concurente formulate la deciziile CCR.

In realitate avem de-a face, din pacate, doar cu un simplu artificiu prin care parata CCR incearca sa intoarca in favoarea sa solutia din acest dosar.

Concret, pe de o parte s-a urmarit lipsirea mea de interes procesual in recurs, iar pe de alta parte, pentru a nu stiu cata oara, sustragerea actului atacat de la controlul instantelor judecatoresti. In mod evident, o asemenea conduita, devenita deja obicei al acestei institutii, nu va ramane nesanctionata. Nu de mine, ci exact de cele de care parata CCR incearca sa fuga de un an de zile: instantele judecatoresti".


Mai ramane ca Valer Dorneanu sa dispuna publicarea in Monitorul Oficial a celor doua opinii ale Liviei Stanciu pentru blocarea carora a fost emisa Hotararea 1/ 2017, dupa cum arata chiar expunerea de motive a acesteia.

Este o conformare partiala la exigentele instantei de judecata, insa CCR are si alte restante si o renuntare la un abuz deja constatat de justitie.

Au trecut 73 de zile de cand CCR a pierdut prin hotarare definitiva procesul in care ceream sa fie obligata sa imi remita inregistrarea sedintei de judecata in care a fost discutata sesizarea Bombonicai Prodana, fosta sotie a lui Liviu Dragnea, privind abuzul in serviciu.

Curtea Constitonala, care pretinde obligativitate pentru hotararile sale, ignora de 73 de zile o hotararea definitiva a CAB care stabileste ca parata CCR a incalcat un drept constitutional al unui cetatean roman.


In plus, odata cu intrarea in vigoare a modificarilor la Legea CCR, niciun judecator nu mai poate sa aiba un mandat mai lung de 9 ani.

CCR a declarat chiar neconstititional articolul din vechea lege care permitea mandatele peste 9 ani si el a fost eliminat din lege. Ce facem cu judecatorul Petre Lazaroiu aflat in al 10-lea an de mandat? Avem un judecator neconstitutional in instanta constitutionala prima care trebuie sa respecte Constitutia? Nu vad cum raspunsul ar putea sa fie nu.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 47073 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
37 comentarii
Ordoneaza comentariile: Standard | Calitate | Numar Voturi | Recente

Ce se intampla de sunt asa de agitati loserii? Intrati pe Insolventa

..tv sa vedeti ca-si taie venele, se trag de par, nici un zambet doar venin si otrava!
Propaganda scoate o asa zisa victorie impotriva CCR!

De ce atata jale? Stiu, a iesit Dragnea la Antena3 si i-a plesnit din mers! Teribil ce-i doaare! ))))

 

 

FrumoasaTara, cum te mai rabda pamantu

Daca n'ai fost prin zona i-ti reamintesc ca singura mea placere in viata a ramas paradeala la hastagrezistenti. Comentariul tau sau ce-o fi chestia aia ciudata si luuuuunga, provoaca afectarea independentei celor care posteaza pe aici. Asa ca tre sa raportam situatia la comenduirea garnizoanei. Sa vedem daca se aplica regulamentul intern si tie sau tu esti vaccinat.

 

 

CCR nu este deasupra Legii. CCR nu este for

legislativ.

Cu toate astea, CCR isi poate permite orice mai ales cand e PSD la putere.

 

 

CCR a gresit punand draperii mov la ferestre! Cam asa e decizia

..cu Marea Victorie a avocatei si de care se agata Propaganda! ))))
Ce treaba are asta cu Constitutia?

 

 

Cock nu poate sa piarda ceea ce n-are fiind paralel cu inteligenta.

Dragnea nu mai poate plesni, doar fierea-i mai poate substitui atitudinea de disperat, innecat in oceanul cu cianuri de patrimoniu UNESCO, de negocieri pe ambasade, de gazele Romaniei, de procese REALE si de suspendari ale presedintelui.

 

 

Dupa ce am intrat pe Insolventa si am vazut doliul

..m-am inviorat cu o burta de ras cu Mircea Badea! Am ras de n-am mai putut! Am aflat si ca Plagiatoarea a fost plasata de Tractorist prin trafic de influenta la Sectia Falitilor(cum o numesc procurorii) din Parchetul General! Bravo! )))))

Va inteleg ca sunteti foc si para!

 

 

Ce treaba are asta cu Constituția?

Corect, ce treabă are CaCR cu Constituția?
Ce treabă are un flașnetar ca tine cu realitatea?
Pentru CaCR Constituție inseamnă cuvantul lui Dragnea interlopul...
Repeți placa pană nu mai ține, sau pană Cristian a lu' Udrea scrie pe tine, vai de mămăliga ta...

 

 

Ziare.Com by DNA via Cipru

Puneți-le cătușe doamna Dogioiu, mama lor de comuniști!
Dar articolul dumneavoastră de luni, de ce l-ați scos de pe pagină? Cumva din această cauză? Acum de ce tăceți?
"Privitor la corespondența purtată de Ministerul Justiției cu Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), pentru corecta informare a opiniei publice, facem cunoscut conținutul răspunsurilor OCDE:
“While Mr. Kos is the Chair of the Working Group on International Business Transactions, he does not use his title in the interview, nor does he indicate that he speaks in such a capacity. Therefore the interview in question cannot be presumed as being delivered on behalf of the OECD." (Traducere in limba romană: Cu toate că dl. Kos este președintele Grupului de lucru pentru tranzacții comerciale internaționale, domnia sa nu folosește această titulatură in cadrul interviului și nici nu indică faptul că vorbește in această capacitate. Prin urmare, nu se poate prezuma faptul că respectivul interviu a fost acordat in numele OCDE.)
“We cannot comment on the way in which Mr Kos’ views have been presented by the Romanian press. Similarly it is not for the OECD Secretariat to approve or disapprove any statement you would wish to make in this respect, while noting that we have already responded to the question related to Mr Kos’ capacity in our e-mail of 12 June 11:03." (Traducere in limba romană: Nu putem comenta pe marginea modului in care părerile dlui Kos au fost reflectate de presa din Romania. In mod similar, Secretariatul OCDE nu are competența de a aproba sau dezaproba vreo declarație pe care ați putea dori să o faceți in această privință, ținand cont, in același timp, de faptul că am răspuns deja la intrebarea referitoare la poziția dlui Kos in emailul nostru din data de 12 iunie de la orele 11:03 AM.)
După cum se poate observa, OCDE precizează, in corespondența purtată cu Ministerul Justiției, faptul că: dl. Kos este președintele Grupului de lucru pentru tranzacții comerciale internaționale, același lucru fiind menționat și de ministrul justiției in data de 13 iunie 2018. Totodată, este subliniat că nu se poate prezuma faptul că respectivul interviu a fost acordat in numele OCDE, iar OCDE nu poate comenta pe marginea modului in care părerile dlui Kos au fost reflectate de presa din Romania."

 

 

Am o banuiala

Ma intrebam: de unde i-a recrutat Dragnea pe cei care intervin in permanenta asemene aberatii si vulgaritati? Unde a gasit oameni atat de dispusi la absurditati, incat sa-si formeze o asemenea echipa?
Indivizi ramasi contaminati din vremea Anei Pauker nu stau tot timpul cu ochii pe net, trancanesc pe unde pot.
Singura ipoteza pe care o gasesc este ca i-a recrutat dintre detinutii pentru crime si talharii, proveniti din anumite medii, ca le-a creat conditii speciale si avantaje, ca sa stea cu ochii pe calculator scrie intruna si cat de urat se pricep.

 

 

Celula Ciumei Rosii

Celula Ciumei Rosii face exact ce vrea Condamnatul Nr 0306!
Infractiuni peste infractiuni,rescrierea Constitutiei,sentinte aberante,...,ca doar are Imuniate de Imparati Romani!
Imunitate avuta si de nazisti, conform legilor lor, pana la Procesele de la Nürnberg.

 

 

CCR a devenit un instrument al dictaturii

Este completarea majoritatii imorale din parlament.
Cu aceste doua unelte si cu inconstientii din guvern, GIO va reusit sa inrobeasca total Romania.
Culmea este ca singurul mod de a-i combate este o rascoala. Dar asta ar putea avea alte consecinte, si mai grave.

 

 

Curtea COnstitutionala in formatul actual nu are

nici o legitimitate. Practic, s-au facut partasi la o lovitura de stat.

 

 

Astfel de CCR care se contrazice singura trebuie evident desfintata!

Este o noua dovada ca principiul adoptarii punctelor de vedere finale in CCR trebuie sa se bazeze exclusiv pe principiul unanimitatii!Teo

 

 

@MasorCoceanu' 00.39

- aaatentie pluton !ssstai! c'a mai produs sergentu' minor coceanu' o strigatura incongruenta ! :o(((

"CCR isi recunoaste infrangerea. In premiera, Curtea isi modifica o hotarare ca sa scape de condamnare"

 

 

@prinsu' 06.56

- zbengoaso ! ne obosesti tata ! esti repetitiv compulsiv ! :o)))

"CCR isi recunoaste infrangerea. In premiera, Curtea isi modifica o hotarare ca sa scape de condamnare"

 

 

Prima   1   2   3   Ultima

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor